Tavelvägg

När du ska skapa en tavelvägg är det bra om du har en plan innan du börja spika upp tavlorna på väggen. Lägg ut alla ramar på golvet och ändra tills du blir nöjd. Det finns inga regler för hur man ska sätta upp tavlor på väggen, men det finns olika sätt som kan vara mer fördelaktigt på vissa typer av väggar än andra. Här ger vi er tips på hur man kan sätta upp tavlorna och vad de passar.

Tavellist

Tavelvägg

Ibland kan det vara svårt att sätta upp tavlor på väggen, speciellt om det är många och olika storlekar. Ett smidigt och snyggt sätt är att använda sig utav tavellister. Antingen jobbar man med dom på höjden eller längden beroende på hur rummet ser ut. Är det en smal vägg kan man sätta 3-5 tavellister på höjden, från golv till tak, med önskat mellanrum emellan listerna. Är det en längre vägg kan man jobba på längden och fästa listerna efter varandra och därmed skapa en lång tavelvägg. Tavellisterna gör att det blir smidigt att flytta och förnya tavlorna vilket gör att man slipper göra nya hål i väggen. Blanda gärna tavlorna storleksmässigt och sätt den ena tavlan lite över den andra, för att få ett djup i tavelväggen.

Rak underkant

Tavelvägg 2

Om man har lågt i tak är detta ett fördelaktigt sätt att hänga tavlor på. Det ger en känsla av frihet. Du sätter tavlorna i en rak underkant och låter sedan ramarnas storlek utgöra hur de ska sluta. Detta kan man med fördel sätta över soffan eller sidobord.

Rak överkant

Tavelvägg 3

Detta sätt är bra att hänga tavlor på om man har högt i tak. Känslan är att man trycker ner tavelväggen och väggen i rummet. Så detta sätt ska man akta sig lite för i vanligt rum.
Det viktiga är att man håller en rak linje i överkant och sedan låter ramarnas storlek avgöra när och var tavelväggen ska sluta.

Ram runt tavelväggen

Tavelvägg 4

Om man vill ha en tavelvägg som ska vara lite oregelbunden men samtidigt finnas en struktur i den, är detta ett bra sätt. Du sätter tavlorna så ytterkanterna skapar en linje/rektangel och därmed låter man det bli som det bli innuti ”ramen” på väggen. Detta passar fint över soffan och sidobordet.

Rak linje mellan tavlorna

Tavelvägg 5

Detta sätt är bra om man har en lång korridor i t.ex. hallen. Du följer en rak linje mellan två ramar och låter ytterkanterna på ramen sluta oregelbundet. Så ramarnas underkant respektive överkant ska sitta ihop trots olika storlekar. Bestäm dig bara för hur långt det ska vara mellan underkanten och överkanten. Sen är det bara att lägga ut tavlorna som du vill ha dom och som dom passar tillsammans. Välj hur många tavlor du vill ha.

Likadana ramar

Tavelvägg 6

Om man har likadana ramar och i samma storlek och färg så kan man hänga upp dom på detta klassiska sätt. Bestäm dig bara för vilket mått du vill ha mellan ramarna. Använd samma mått både på höjden och längden på tavelväggen. Bestäm själv hur många ramar du vill använda dig utav.